Vijesti

Unapređenje procesa eksternih matura u TK


Provjera kvalitete prenesenog znanja za profesore – briga i stres zbog velike količine gradiva koje treba ponoviti za učenike. Ovako bi maturanti općih gimnazija iz Tuzlanskog kantona u najkraćem opisali eksternu maturu. Bez obzira na to, iz kantonalnog Pedagoškog zavoda kratko poručuju kako su ipak zadovoljni rezultatima posljednje održane provjere znanja, iako kažu, pamte i veće procente prolaznosti samih maturanata.

„Prosječna ocjena na maturi je što se nas tiče realna, ona je 3.26. Bilo je vremena kada je bilo i preko 4”, pojašnjava Hariz Agić, koordinator eksternih matura u Pedagoškom zavodu Tuzla.

U trinaest godina koliko se eksterna provjera znanja provodi na području Tuzlanskog kantona, prvobitna namjena joj nije bila samo i isključivo provjera znanja.

„Naravno tu se ne završava ono što matura treba da predstavlja, njen sljedeći cilj bio bi priznavanje rezultata mature na fakultetima. Mi to, moramo priznati, još uvijek nismo uspjeli. Ali evo već imamo i zakonsko rješenje koje obavezuje sve univerzitete na kantonu da od 2019/2020. godine počnu uzimati u obzir i počnu vrednovati rezultate ove mature“, kazao je Mirsad Kunić, predsjednik Kantonalne maturalne komisije

Kako bi eksterna matura, osim u provedbi provjere znanja, maturantima olakšala i nastavak obrazovanja na fakultetima, predsjednik maturalne komisije Mirsad Kunić napominje da će i ove godine testiranjem biti obuhvaćeni i učenici strukovnih škola Tuzlanskog kantona. To je jedan od koraka koji bi, navode u Pedagoškom zavodu, uskoro doveo do potpunog priznavanja rezultata mature.

„Tehničke škole također će biti obuhvaćene i ove kao i prošle godine samo kao pilot projekat ali već naredne školske godine i one bi trebale ući u obavezan program eksterne mature“, tvrdi Kunić.

Priprema još kvalitetnijih pitanja koja bi nametnula realna očekivanja iz rezultata mature, razlozi su zbog kojih su tročlane predmetne komisije zadužene za izradu testova već počele raditi. Vrlo brzo bi u cijeli proces trebali biti uključeni i sami profesori čiji će učenici već u maju ove godine proći testiranje. Zato iz Zavoda pozivaju obrazovne ustanove da zajednički rade na unapređenju ovog ispitnog procesa.

Izvor: Rtv/ Slon

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

%d bloggers like this: